Meny Stäng

Smslån

Att ta smslån är idag mycket vanligt. Och att det är populärt är egentligen inte särskilt konstigt. Dessa lån går ju nämligen väldigt snabbt att få, och dessutom är det enkelt att ansöka om dem, då detta kan göras både via nätet och per sms, men innan du tar ett smslån, finns det några saker du bör känna till och veta om denna specifika lånetyp.

För det första kan man inte ta smslån på hur stora belopp som helst. Beloppen man kan ansöka om ligger istället på mellan 1000-5000 kronor, hos de flesta smslångivare, även om vissa skillnader förekommer långivarna emellan. Är det ett större belopp du vill låna, finns det därför förmodligen andra lånetyper som passar dig bättre.

Ansök om ett smslån online:

För det andra har inte dessa lån särskilt långa återbetalningstider. Du måste därför vara beredd på att betala tillbaka lånet mycket snabbt. I regel har man mellan 30-45 dagars återbetalningstid på dessa lån, men även detta varierar beroende på vem du lånar av.

Skulle du inte betala tillbaka smslånet i tid, tillkommer i regel förseningsavgifter och straffräntor, så om du inte är helt säker på att du kommer att klara återbetalningen, bör du alltid undvika att ta denna typ av lån.

smslån

Vidare tror många att dessa lån skulle vara räntefria, och det är egentligen inte särskilt konstigt. De marknadsförs nämligen ofta som just räntefria. Och visst stämmer det att man inte betalar räntor för dem, men i regel tillkommer någon sorts avgifter för dem istället, vilket bör räknas som lånets effektiva ränta, dvs. den verkliga kostnaden för lånet.

Vanliga tillkommande avgifter är t.ex. uppläggningsavgift och handläggningsavgift.

Exakt hur stora avgifterna är beror dock på vem du lånar av, då detta varierar mellan olika långivare.

Om du vill jämföra hur prisvärda eller dyra olika smslångivare är, är det du bör jämföra därför deras effektiva räntor mot varandra.
Om du inte vill jämföra dessa på egen hand, kan du även använda dig av så kallade jämförelsetjänster, som gör detta åt dig med automatik.

Att tänka på om du bestämmer dig för att ta ett smslån

Teckna inte ett större lån än vad du behöver, då slösar du bara bort lånet på onödiga saker, vilket gör lånet betydligt tristare att betala tillbaka. Låna som sagt inte heller mer än vad du vet att du kan betala tillbaka, det är så man hamnar i en lånefälla, som gör att man tar ett lån för att betala tillbaka ett tidigare lån, gång på gång. Det gör även att lånet i sig blir betydligt dyrare.

Läs även igenom villkoren för det lån som intresserar dig, så att du vet exakt vad som gäller, och vad dina skyldigheter är. Redan innan du tar lånet kan det nämligen vara bra att titta på saker som hur du betalar tillbaka lånet, så att du vet att detta sätt passar dig, och så vidare.

Recension:
Smslån
Betygsatt av: ABCLånapengar.se ⚡
Betyg: 4.6/5