Meny Stäng

Så klarar du en fattig månad

Januari är mycket möjligt den fattigaste månaden på hela året. Julklappar till hela släkten samt jul- och nyårshelgerna har satt sina spår i plånboken.

Planera

Att planera är A och O. Gör upp en budget och se hur mycket pengar du kan spendera på olika kategorier. Ett annat tips är att planera veckans måltider och handla inför dessa. Undvik att åka till butiken bara för att du behöver socker, det kan vänta. Oftast hittar man samtidigt något annat som man bara ”måste ha”, vilket ofta är totalt onödigt egentligen. Samtidigt gäller det att identifiera småsaker man lägger mycket pengar på – det kan vara allt från en fika till ett ”kap” i klädaffären. Undvik dessa.

Träna hemma

Nyår betyder nyårslöften. Det vanligaste av dem alla är att börja träna. Många sätter pengar på dyra gymkort, vilka slutar användas efter blott några veckor. Ett tips är att slopa gymkortet. Träna hemma, träna på utegym, spring eller gå. Träningsmöjligheterna är oändliga – även utan gymmedlemskap.

Sälj det du kan undvara

Om inkomsten inte är tillräcklig, eller uteblir totalt, kan du rensa bland dina grejer och sälja dem på nätet. I dagsläget finns ”Köp och sälj”-grupper i varje stad, där folk går bananas. Håll koll där vad som efterfrågas eller lägg upp egna annonser – det kan göra susen. Utöver köp och sälj-grupper finns alltid gamla, hederliga blocket och tradera där du kan göra business.

Spara in på utemat

Ett annat tips är att ta med matlådor till jobbet. Koka lite extra mat så det blir över till nästa dag, så sparar du redan flera tiotals kronor som du i vanliga fall satt på en lunch på stan eller på arbetsplatsens lunchrestaurang.

På tal om jobb. Du kan också spara en hel del pengar genom att cykla eller gå till jobbet i stället för att ta bussen eller bil. Det går naturligtvis inte för alla, men för dem som kan är det en ypperlig lösning. Och för dem som satt upp ett nyårslöfte att börja träna mer är det ett klockrent alternativt.

Kostnadsfria aktiviteter

Sist och slutligen gäller det att vara ärlig med sig själv och sina vänner. Var öppen med att det är lite skralt i kassan för tillfället, och att du inte kan delta i alla aktiviteter just nu. Alternativt fråga om ni kan hitta på aktiviteter som är gratis. Häng hos en kompis, gå ut på en promenad, grilla eller träna på utegym tillsammans är bara några alternativ.

Om dessa tips inte hjälper går det alltid att leva på makaroner eller nudlar i sann studentanda.