Meny Stäng

Låna pengar till kontantinsats

De flesta som ska köpa en bostad väljer att ta ett bolån för att få ihop det belopp som krävs till köpet. Få har den fördel att de har pengarna själva. Vad en del till en början inte känner till men snabbt blir medvetna om, är att det inte går att låna till 100 % av bostadens kostnad med ett bolån. Det går att låna 85 % av kostnaden. Resten av köpesumman utgörs av en kontantinsats. Den förväntas du lösa på annat sätt.

Så kan du finansiera kontantinsatsen

15 % låter kanske inte så mycket, men när du börjar titta närmare på hur mycket de flesta bostäder faktiskt kostar, framgår det ganska tydligt att 15 % trots allt är en hel del pengar. Det finns många som undrar hur de ska göra för att finansiera den delen av bostadsköpet. Det finns några olika lösningar.

Spara ihop pengarna

Den överlägset bästa lösningen är naturligtvis om du har möjlighet att spara ihop till kontantinsatsen. Även om det rör sig om mycket pengar är det görbart om du sparar under en lång tid. Det är inte alltid man väljer att köpa en bostad tidigt i livet. Många väljer att bo i hyresrätt i flera årtionden för att sedan köpa en villa eller en bostadsrätt. Det ger gott om tid att lägga undan pengar varje månad. fördelen om du sparar ihop pengarna är naturligtvis att du inte behöver bekymra dig över någon hög månadskostnad efter att köpet har gått igenom. Dessutom vet du att en del av husets värde faktiskt tillfaller dig vid en eventuell försäljning. På det sättet blir din bostad faktiskt en tillgång och en trygghet på riktigt.

Ta ett privatlån

Om du inte har möjlighet att spara ihop till kontantinsatsen finns möjligheten att låna till kontantinsats genom att ta ett privatlån. Du kan inte baka ihop det med bolånet, utan behöver ta detta separat, kanske till och med hos en annan bank. Om du behöver ta ett blancolån är det naturligtvis en fördel om lånet blir så litet som möjligt. kanske har du hunnit spara ihop till en del av insatsen men inte hela. Då kan du låna det återstående beloppet. Om du behöver låna hela summan bör du ha i åtanke att månadskostnaden kan bli ganska hög. Plötsligt har du både ett bolån och ett väl tilltaget blancolån att betala av på. Det kan lätt få månadskostnaden att bli skyhög och det är inte alltid något man tagit med i beräkningen på förhand.

Många tror att de ska få ned boendekostnaderna rejält när de köper sin bostad istället för att hyra. Om du inte kan bekosta kontantinsatsen själv, utan behöver låna till den, kan det lätt bli precis tvärtom. Var därför väldigt omsorgsfull när du tänker igenom ditt framtida köp. Fundera över när det kan tänkas bli aktuellt och var du vill köpa något. Ta reda på prisbilden och lägg upp en plan för hur du ska kunna spara ihop så mycket pengar som möjligt dessförinnan. Leta sedan förmånliga privatlån med låg ränta om du behöver ta ett lån till kontantinsatsen.