Meny Stäng

FAQ om lån

När man ska ta lån är det mycket man ska hålla reda på för att allt ska bli rätt och för att man ska hitta det bästa lånet. Därav har vi här samlat svaren på en del vanliga frågor kring lån, som hjälper dig som tycker att något är oklart.

Hur hittar man det billigaste lånet?

Ett smart knep för att undvika att betala för mycket för ett lån är att använda lånejämförelsetjänster när man letar efter ett nytt lån. Dessa jämförelsetjänster är gratis att använda, eftersom de som driver dem tjänar pengar på att skicka vidare kunder till lånegivarna, men är mycket användbara eftersom de ofta listar de olika aktuella lånegivarna i prisordning. Du kan med andra ord spara både tid och pengar genom att använda dem. Du hittar vår jämförelse av lån här.

Att jämför priserna på lån

Är det räntan man ska titta på?

Det kan man göra, men det bästa sättet att jämföra totalkostnaden på olika lån är att titta på den så kallade effektiva räntan, där även olika avgifter är medräknade. Det är de nämligen inte i den vanliga räntan. Så att titta på den effektiva räntan blir mer korrekt.

Här svarar vi på vanliga frågor om lån.

Vad fyller lånekalkylatorer för funktion?

Lånekalkylatorer används för att räkna ut vad ett visst lån kommer att kosta dig varje månad, baserat på vilken ränta du betalar för lånet, samt vilken återbetalningstid du valt. De kan därför hjälpa dig avgöra hur ett visst lån kommer att påverka din ekonomi, och därmed vilket lån som passar dig bäst.

Vad är blancolån?

Blancolån är lån som tas utan någon som helst säkerhet, dvs. du behöver inte lämna något i pant för att ta lånet. På så vis skiljer sig blancolån från t.ex. bolån, där bostaden agerar säkerhet för lånet. Eftersom säkerhet saknas på blancolån brukar räntan på dem i gengäld vara något högre än för lån med säkerhet.

Vad kan göra att man inte får lån?

Det beror på vilken långivare man vill låna av, eftersom varje långivare själv bestämmer vilka krav man ställer på sina låntagare.
Vanliga anledningar till att man kan få avslag på sin låneansökan kan dock vara att man:

  • Har betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos Kronofogden.
  • Har en mycket låg inkomst.
  • Redan har för många lån i förhållande till sin inkomst sedan tidigare.
  • Inte har en fast inkomst i form av lön eller liknande.

Hur tar man reda på vilka krav en viss långivare ställer på sina låntagare?

Många lånegivare berättar om de krav de ställer på låntagarna på sina hemsidor, men om så inte är fallet kan man alltid kontakta dem för att fråga dem om de exakta kraven.

Hur gör man för att lösa sina smålån?

Vi har skrivit en guiden om smålån och hur man löser dem här.

Kan man betala tillbaka extra på lånet eller lösa det i förtid?

Det beror på lånevillkoren, men hos de flesta lånegivare är detta möjligt. Dock kan det i vissa fall, framför allt när räntan på lånet bundits, vara så att man får betala en extra avgift för detta, så vill du veta om ett förtidsinlösen av lån eller extra inbetalningar kostar för dig, bör du alltid prata med lånegivaren du tagit lån av innan du betalar in extra på lånet eller löser det.