Låna pengar utan säkerhet

I lånesammanhang talar man ofta om lån med och utan säkerhet. Av dessa två lånetyper är lån utan säkerhet i särklass mest populärt. Men varför föredrar egentligen så många att låna pengar utan säkerhet? Det ska vi försöka reda ut i denna artikel.

Vilka fördelar finns det med att låna pengar utan säkerhet?
Den största fördelen med att låna pengar utan säkerhet är att låneförfarandet är enklare. Lämnar man en säkerhet för lånet måste man nämligen lämna in en rad olika uppgifter om själva säkerheten, men detta slipper man när man tar ett lån utan säkerhet, då säkerheten inte finns. Detta gör dels att det inte tar lika lång tid att fylla i ansökan, att det mer sällan blir fel när man gör det, samt även att man kan få lånet snabbare. Så vill du att det ska gå undan när du ska ta ett lån, bör du låna pengar utan säkerhet med anledning av detta.

Långivare som erbjuder dig lån utan säkerhet

Att man väljer att låna pengar utan säkerhet innebär att man inte behöver blanda in andra in lånehanteringen eller ansökan, då t.ex. ingen borgensman eller liknande behövs. Så kallade blancolån, dvs. lån utan säkerhet, kräver inte heller att man uppger vad man ska använda pengarna till, så det är fritt fram att använda pengarna till precis vad man vill.

Finns det några nackdelar med att låna pengar utan säkerhet?
Det finns en nackdel som man bör vara medveten om, om man är intresserad av att låna pengar utan säkerhet, och det är att lån utan säkerhet ofta är något dyrare än lån som tas mot säkerhet. Detta beror på att du med anledning av att säkerhet saknas innebär en större kreditrisk för lånegivaren, och detta märks även på priset. Det finns dock lån utan säkerhet i alla möjliga prisklasser, så om detta oroar dig, bör du lägga lite tid på att hitta det billigaste möjliga lånet, för att undvika att lånet kostar för mycket.

Hur mycket kan man då låna om man inte vill lämna någon säkerhet?
Det varierar väldigt mycket, för man kan välja mellan en rad olika lån när man vill låna pengar utan säkerhet, från små snabblån, som kan vara så små som 1 000 kronor, till större banklån på upp till 300 000 kronor, och allt däremellan. Alla lånegivare erbjuder inte heller alla lånetyper, så exakt hur mycket du kan låna beror även på vilken lånegivare du vänder dig till.